Coaching voor 20ers en 30ers

Al 10 jaar toonaangevend in het beantwoorden van alle vragen van 20- en 30ers

Onderzoek wijst uit dat bijna driekwart van de dertigers te maken heeft met een zogenoemd dertigersdilemma in onze samenleving.

Rond je dertigste is een moment waarop je vaak grote beslissingen neemt op het vlak van werk, relatie, wonen en/of een kinderwens. Besluiten die een leven lang effect hebben. Zeker als het gaat om wel of niet kinderen krijgen en je partnerkeuze. Maar ook wat betreft werken, geldt dat iedereen er inmiddels een paar jaar werkervaring op heeft zitten. Bij velen rijst dan de vraag: is dit het nou? Ik wil werk doen waar ik blij van word, maar hoe kan ik kiezen voor wat ik ècht wil?

Sinds Corona werken 20/30ers nu veel meer vanuit huis. Dat is superrelaxed, want geen reistijd, spitsuur, files en gestress om op tijd te komen. Maar wel stukken meer eenzaam. Je hebt geen gelegenheid om inspiratie op te doen door toevallige gesprekjes met meer senior collega’s. Je kan niet ‘even’ bij elkaar binnenlopen om een vraag te stellen. En anderen komen ook minder spontaan bij jou. Genoeg voedingsbodem voor gepieker en gestress. De criticus in je hoofd draait overuren. Werken kan daarom een Grote Uitdaging zijn in mild zijn voor jezelf. Want een flinke portie zelfcompassie is juist wat je extra kunt gebruiken in deze tijd van chronische informatie-overload, keuzestress en prestatiedruk.

Een aantal tips om mild te zijn voor jezelf:

 

1.Verander van perspectief: de boog kan niet altijd gespannen staan

Ikzelf heb een jong gezin met 2 dochters op de basisschool. Als we nu eens even teruggaan in de tijd toen Corona nog domineerde. Mijn man was net begonnen in een nieuwe baan en wilde graag zijn beloftes waarmaken toen de Corona lock down uitbrak. Mijn coachpraktijk lag daarentegen opeens stil en trainingen werden afgezegd of verschoven. We moesten als gezin hard op zoek naar een nieuwe balans en structuur. Wie zorgde voor de kinderen nu zij thuis waren, wie gaf onderwijs, wie mocht er werken?

Dat ging niet over één nacht ijs. Het schuurde af en toe wat; bij mezelf en onderling. Kon ik eindelijk werken omdat manlief met de kinderen was, lukte het niet want mijn hoofd zat te vol! Aargh! Zie dan maar kans om mild te zijn voor jezelf, het lijstje ‘moeten’ weg te leggen. Oerstom vond ik Corona, en ja, ook mezelf!

Maar ik merkte ook dat Corona voordelen had. Ik had opeens geen reistijd meer, stond niet meer in files en hoefde veel minder van mezelf omdat het toch niet kon. Als ik het zo bekeek, was Corona zo slecht nog niet.

Welke voordelen heeft Corona jou gebracht? En wat wil je daarvan behouden?

2. Adem in, adem uit

Ik merkte dat ik mezelf onnodig onder druk kan zetten met alles wat ik van mezelf moest. Terwijl het eigenlijk meer dan menselijk is chagrijnige momenten en baaldagen te ervaren! Dus ontspan, wees mild. Op zulke momenten ga ik terug naar mijn ademhaling. De ademhaling is er altijd, ik hoef er nergens voor naartoe. Je kunt ongemerkt tijdens een videogesprek op je ademhaling letten, of heel bewust een stil moment op zoeken.

Hoe ik het doe? Even echt bewust naar de ademhaling gaan; ‘adem in, adem uit’, en echt voelen hoe dit gaat. Dat kan al met één ademhaling. Je bent vrij om dit te allen tijde te doen zonder dat iemand het doorheeft. Gewoon één keer diep in ademen en dan lang vrijuit uitademen.

Kan al een wereld van verschil zijn. Zeker als je het vaker op een dag doet. Het helpt mij om uit mijn hoofd te gaan en terug te komen in het hier en nu. Het doet me realiseren waarom ik stress voel en dat bijvoorbeeld al die lijstjes in mijn hoofd, zelfopgelegde lijstjes zijn.

3. Zorg goed voor jezelf.

Het is super voor de hand liggend, maar zorg goed voor jezelf. Zorg voor a. een regelmatig slaapritme, b. een gebalanceerd eetritme, c. voldoende intensieve beweging en d. voldoende rustmomenten en tijd alleen. Ofwel zorg goed voor lichaam en geest. Het maakt een groot verschil in mild kunnen zijn voor jezelf.

Stel jezelf dan ook regelmatig de vraag “Wat heb ik nu nodig om goed voor mezelf te zorgen?”. En dit kan van alles zijn. Een wandeling langs het water terwijl je een call afhandelt of een spontane lunch in het park tussen alle meetings door.

Je weet het eigenlijk wel en het mooie is, er is elke dag wel een droog momentje met lekker weer, dus maak er ook de tijd voor!

4. Zeg regelmatig tegen jezelf dat je het goed doet

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar toch zit er een kern van waarheid in: Je bent goed zoals je bent. Je hebt je eigen unieke talenten, je bent een uniek persoon en draagt iets unieks bij aan deze wereld.

Als ik tegen mezelf zeg dat ik goed ben zoals ik ben, voel ik direct meer mildheid bij mezelf opkomen. Ik herken weer meer positieve kanten van mezelf, waardoor de negatieve punten meer gerelativeerd worden en ik de bright side van alles meer ervaar.

Ik zie daarnaast meer in waarom ik reageer zoals ik reageer. En heb hierdoor meer begrip en liefde voor mezelf. En dat leeft een stuk relaxter!

Een situatie kan je niet altijd veranderen. Je perceptie, de manier waarop je er mee omgaat wel.

Mildheid is the way to go!

Manou van Eerten scaled

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van 20- en 30ers en toonaangevend expert vanhet Dertigersdilemma.

Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor
Supervisie en Coaching,

Gecertificeerd Coach en Gecertificeerd Teamcoach. Haar eigen
dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op.


KLIK HIER voor
informatie over het dertigersdilemma en loopbaancoaching.