Connection has lost...
Bent u werkgever? Bezoek The WE Company
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Coach in spé maakt vlieguren!


Geschreven door: Eva van Duin

Een aantal maanden geleden schreef ik, stagiaire zijnde bij The ME Company, een blog over mijn carrièreswitch van balletdanseres naar coach in spé. Waar ik de eerste periode van de stage voornamelijk meekeek in de coachkeuken, ben ik sinds januari zelfstandig mensen aan het begeleiden. Vlieguren maken, zoals oprichtster Manou van Eerten, het noemt. Uiteraard onder kundige supervisie:-). 

En, wat is het leuk! En spannend! En fijn om te merken dat ik mensen iets kan meegeven. En.. wat kom ik mezelf soms tegen.. Want, verandering en nieuwe dingen leren gaat, net als lopen, met vallen en opstaan.

Op mijn handen zitten


Waar ik vanuit mijn dansachtergrond gewend was om keihard te presteren, over grenzen heen te gaan en perfect voorbereid te zijn leer, ik meer en meer dat het als coach juist van belang is om op je handen te gaan zitten. Achterover te leunen, stiltes te laten vallen. Het gesprek niet te willen controleren, maar te kijken waar de behoefte van de klant ligt en hem/haar aan zet te laten. Wat vind ik het soms moeilijk en onwennig! Maar, ik merk ook dat het hele mooie gespreksmomenten oplevert als ik mijn handen soms letterlijk op m’n stoel laat liggen.
 

Jouw coachtraject


Een ander ding wat ik ervaar is het gevoel verantwoordelijk te zijn. Verantwoordelijk voor het stellen van juiste vragen, het vinden van oplossingen, het blij maken van iemand, het aanbieden van een ‘goed coachtraject’. ‘Maar het is jouw coachtraject toch niet?’, zei Manou hierover. En daar had ze een punt. Natuurlijk heb ik een bepaalde verantwoordelijkheid. Ik dien niet oordelend, oprecht en professioneel in het coachgesprek te zitten. Maar, wie ben ik om te weten wat goed is voor jou als klant? Jij bent namelijk zelf expert over je leven! Het is joúw coachtraject.

Comfortzone


Uit je comfortzone stappen is eng. De keren dat ik denk ‘kan ik het wel?!’ zijn dan ook niet op twee handen en (vroegere dansers)voeten te tellen. Maar ik weet ook dat onzekerheid en spanning horen bij nieuwe stappen zetten. En dat het geen reden hoeft te zijn om het niet te doen. Daarnaast denk ik dat het alleen maar goed is als je jezelf blijft afvragen of je de dingen ‘goed’ doet. Het houdt je leergierig en authentiek. En wie wil zo’n persoon nu niet tegenover zich aan tafel hebben?

Verandering


Ik merk dat ik de coachgesprekken al anders in ga dan bij de start. Oefening baart duidelijk kunst. Ik merk ook dat bepaalde dingen niet veranderen. En ik hoop dat deze ook nooit zullen veranderen. Ik vind het echt een eer om een poosje op te lopen met iemand. Aanwezig te zijn bij ontdekkingen, ontwikkelingen, acceptaties. Te leren en te worden geïnspireerd. Een coachtraject betekent in mijn ogen niet alleen ontwikkeling voor de klant, maar ook voor de coach. Als professional en als mens. En dit is precies wat het zo’n mooi vak maakt!

Dus, denk jij na over een verandering in je carrière? Heb je last van keuzestress? Hoe spannend het ook kan aanvoelen: wacht niet langer! Zet de stappen die voor jou nodig zijn (mogelijk met ondersteuning van een coach;)) Het heeft mij echt een gelukkiger mens gemaakt.

Coach in spe maakt vlieguren

Yep, we zitten ook op Instagram

De langste dag van het jaar, 21 juni, is voorbij...
27-06-2022
Onlangs gaf ik een workshop op het Onderzoek-...
13-06-2022
Oproep: Coach of psycholoog gezocht die samen onze...
10-05-2022
#phoneanxiety...
03-05-2022
Ik kende de zangeres Merol niet goed, maar een...
26-04-2022
Van de week coachte ik een team dat met elkaar...
12-04-2022
Het dieet van mijn katten is veranderd. Eén...
05-04-2022
Deze week mocht ik 2 dagen op locatie aan de slag....
24-03-2022