Connection has lost...
Bent u werkgever? Bezoek The WE Company
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Mild zijn voor jezelf. Hoe doe je dat in tijden van Corona?


Geschreven door: Manou van Eerten

Onderzoek wijst uit dat bijna driekwart van de dertigers te maken heeft met een zogenoemd dertigersdilemma in onze samenleving. Rond je dertigste is een moment waarop je vaak grote beslissingen neemt op het vlak van werk, relatie, wonen en/of een kinderwens. Dit kan leiden tot keuzestress. Besluiten die een leven lang effect hebben. Zeker als het gaat om wel of niet kinderen krijgen en je partnerkeuze. Maar ook wat betreft werken geldt dat iedereen er inmiddels een paar jaar werkervaring op heeft zitten. Bij velen rijst dan de vraag: is dit het nou? Ik wil werk doen waar ik blij van word, maar hoe kan ik kiezen voor wat ik ècht wil? Geen makkelijke periode. En toen kwam ook nog eens Corona…
Door Corona zijn 20/30ers nu extra veel thuis. Misschien behoor jij ook tot deze generatie? Je mist de horeca als verlengstuk van je woonstudio (yeaj, ze zijn weer open!), het uitgaan, de festivals, het sociale leven. En wat als je al voor Corona op zoek was naar een andere baan? Genoeg voedingsbodem voor gepieker en gestress. De criticus in je hoofd draait overuren. Corona is daarom een Grote Uitdaging in mild zijn voor jezelf. Want een flinke portie zelfcompassie is juist wat je extra kunt gebruiken in een tijd die we nooit hadden kunnen voorzien.
Een aantal tips om mild voor jezelf te zijn.

1. Verander van perspectief: de boog kan niet altijd gespannen staan


Ikzelf heb een jong gezin. Mijn man was net begonnen in een nieuwe baan en wilde graag zijn beloftes waarmaken toen de Corona lock down uitbrak. Mijn coachpraktijk lag daarentegen opeens stil en trainingen werden afgezegd of verschoven. We moesten als gezin hard op zoek naar een nieuwe balans en structuur. Wie zorgde voor de kinderen nu zij thuis waren, wie gaf onderwijs, wie mocht er werken? Dat ging niet over één nacht ijs. Het schuurde af en toe wat; bij mezelf en onderling. Kon ik eindelijk werken omdat manlief met de kinderen was, lukte het niet want mijn hoofd zat te vol! Aargh! Zie dan maar kans om mild te zijn voor jezelf, het lijstje ‘moeten’ weg te leggen. Oerstom vond ik Corona, en ja, ook mezelf! Maar ik merkte ook dat Corona voordelen had. Ik had opeens geen reistijd meer, stond niet meer in files en hoefde veel minder van mezelf omdat het toch niet kon. Als ik het zo bekeek, was Corona zo slecht nog niet.
Welke voordelen heeft Corona jou gebracht? En wat wil je daarvan behouden?

2. Adem in, adem uit


Ik merkte dat ik mezelf onnodig onder druk zette met alles wat ik van mezelf moest. Terwijl het eigenlijk meer dan menselijk is chagrijnige momenten en baaldagen te ervaren door Corona! Dus ontspan, wees mild. Op zulke momenten ga ik terug naar mijn ademhaling. De ademhaling is er altijd, ik hoef er nergens voor naartoe. Je kunt ongemerkt tijdens een videogesprek op je ademhaling letten, of heel bewust een stil moment op zoeken. Hoe ik het doe? Even echt bewust naar de ademhaling gaan; ‘adem in, adem uit’, en echt voelen hoe dit gaat. Dat kan al met één ademhaling. Je bent vrij om dit te allen tijde te doen zonder dat iemand het doorheeft. Gewoon één keer diep in ademen en dan lang vrijuit uitademen. Kan al een wereld van verschil zijn. Zeker als je het vaker op een dag doet. Het helpt mij om uit mijn hoofd te gaan en terug te komen in het hier en nu. Het doet me realiseren waarom ik stress voel en dat bijvoorbeeld al die lijstjes in mijn hoofd, zelfopgelegde lijstjes zijn.

3. Zorg goed voor jezelf


Het is super voor de hand liggend, maar zorg goed voor jezelf. Zorg voor a. een regelmatig slaapritme, b. een gebalanceerd eetritme, c. voldoende intensieve beweging en d. voldoende rustmomenten en tijd alleen. Ofwel zorg goed voor lichaam en geest. Het maakt een groot verschil in mild kunnen zijn voor jezelf. Stel jezelf dan ook regelmatig de vraag “Wat heb ik nu nodig om goed voor mezelf te zorgen?”. En dit kan van alles zijn. Een wandeling langs het water, een spontane lunch in het park tussen al het videobellen door. Je weet het eigenlijk wel en het mooie is, nu heb je er ook de tijd voor!

4. Zeg regelmatig tegen jezelf dat je het goed doet


Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar toch zit er een kern van waarheid in: Je bent goed zoals je bent. Je hebt je eigen unieke talenten, je bent een uniek persoon en draagt iets unieks bij aan deze wereld. Als ik tegen mezelf zeg dat ik goed ben zoals ik ben, voel ik direct meer mildheid bij mezelf opkomen. Ik herken weer meer positieve kanten van mezelf, waardoor de negatieve punten meer gerelativeerd worden en ik de bright side van alles meer ervaar. Ik zie daarnaast meer in waarom ik reageer zoals ik reageer. En heb hierdoor meer begrip en liefde voor mezelf. En dat leeft een stuk relaxter!
De situatie rondom Corona kunnen we niet veranderen. De manier waarop je er mee omgaat wel. Mildheid is the way to go!
"Bij The ME Company helpen we 20- en 30ers met vragen over hun loopbaan en het dertigersdilemma. Samen met jou onderzoeken we hoe je keuzes kan leren maken die je ècht wilt. Heb je vragen over loopbaancoaching of het dertigersdilemma? Ik denk graag met je mee!"

Manou van Eerten

manou@mecompany.nu - 06 2474 6269
Millennials wees mild voor jezelf

Yep, we zitten ook op Instagram

De langste dag van het jaar, 21 juni, is voorbij...
27-06-2022
Onlangs gaf ik een workshop op het Onderzoek-...
13-06-2022
Oproep: Coach of psycholoog gezocht die samen onze...
10-05-2022
#phoneanxiety...
03-05-2022
Ik kende de zangeres Merol niet goed, maar een...
26-04-2022
Van de week coachte ik een team dat met elkaar...
12-04-2022
Het dieet van mijn katten is veranderd. Eén...
05-04-2022
Deze week mocht ik 2 dagen op locatie aan de slag....
24-03-2022