Connection has lost...
Bent u werkgever? Bezoek The WE Company
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Thijs Launspach bezint zich over de effecten van corona


Het voelde als een ware eer om de psycholoog, schrijver en trainer Thijs Launspach te interviewen! Ik vond het erg interessant, en stiekem ook echt wel een beetje spannend, om naar Thijs Launspach’s ervaringen en ideeën te kunnen vragen over de effecten van de coronacrisis voor 20ers en 30ers in Nederland. Ik sprak hem als sleutelfiguur voor mijn afstudeeronderzoek voor mijn Master Organisatiewetenschappen.
In deze blogpost vertel ik meer over dit interview en de inzichten die Thijs met mij heeft gedeeld.

Perspectief


Naast expert op het gebied van millennials, stress en burn-out, is Thijs zelf ook millennial. Afgezien van het missen van sociale activiteiten en real life interactie tijdens zijn werk, vindt hij het vooral lastig dat er weinig duidelijk is over wanneer de maatregelen voorbij zullen zijn. Hij mist dus perspectief, en dat is iets wat ik zeker herken. Ik heb het hier regelmatig over met vrienden: gaan die festivals in de zomer nou wel of niet door? En nog een stuk belangrijker: hoe ziet de arbeidsmarkt er straks uit? De economische gevolgen van de crisis zullen waarschijnlijk een grote impact hebben op zowel starters als mediors, vreest Thijs. Perspectief over de toekomst is een onderwerp dat ik ook bespreek in mijn diepte-interviews met 20ers en 30ers; ik ben heel benieuwd hoe zij hier tegenaan kijken.
 

Mentale gevolgen

 
In hoeverre de corona-crisis ieder mens persoonlijk beïnvloedt, hangt grotendeels af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Wel gaf Thijs aan dat hij zich zorgen maakt over de effecten die de crisis met zich meebrengt voor jongeren en jongvolwassenen. Veel jonge mensen ervaren een ongelofelijk gevoel van eenzaamheid als gevolg van de pandemie, en hier wordt vooralsnog weinig over gesproken. Ook kampen jonge mensen met stress als gevolg van vervagende grenzen tussen werk en privé.
 
Dit kan ik zeker beamen: Zelf woon ik in een kleine studio in Amsterdam, dus mijn woning dient nu als slaapkamer, keuken, leefruimte en ook nog als werkplek. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit niet altijd even goed is voor de mentale gezondheid. Daarom zorg ik er (net als Thijs) voor dat ik veel beweeg: lekker buiten wandelen om mijn hoofd te legen.

Naast veel bewegen, geeft Thijs als advies om goed te blijven zorgen voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten en sociale contacten te onderhouden. Wel plaatste hij de kanttekening dat we uit moeten kijken voor een zekere prestatiedruk om ‘zo goed mogelijk bezig te zijn!’.

Herkenbaar, vind ik. Aangezien mensen nog steeds voornamelijk hun ‘meest succesvolle’ kanten laten zien op sociale media, blijft sociale vergelijking een zorgwekkend fenomeen. Daarom is het van belang om te beseffen dat het logisch is dat we ons niet altijd even happy voelen. En ook om vooral een beetje lief voor onszelf te blijven!

Positieve inzichten


Dit zijn behoorlijk wat zorgen, waar absoluut meer aandacht naartoe moet gaan. Daarbij is het ook belangrijk om met een positieve blik en met vertrouwen naar de situatie te kunnen kijken. Ik vroeg Thijs daarom wat we mee kunnen nemen uit deze periode.

Hij hoopt vooral dat we onze mentale gezondheid een stuk serieuzer zullen nemen dan voorheen, en dat mensen zich realiseren dat echt niet alles in het leven perfect hoeft te zijn. Het leven is nou eenmaal niet zo maakbaar als we eigenlijk zouden willen, en wat carrièrekansen betreft valt dat soms best tegen: vooral voor starters op de arbeidsmarkt. Dit soort periodes laten ons dan ook zien hoe belangrijk het is om je te kunnen wapenen tegen onvoorziene omstandigheden.

En wat ik zelf een fijne gedachte vindt: na een periode van gemis, zullen we weer extra genieten van de mooie dingen in het leven.


Wil je weten wat jouw talenten zijn? Lees hier verder.
Of ben je benieuwd hoe je jouw droombaan kunt vinden? Lees dan hier verder.

*Foto gemaakt door Bente Hilkens.
** Blog geschreven door Nienke Havermans, Onderzoeksstagiaire The ME Company

Yep, we zitten ook op Instagram

Top 5: leestips voor in de hangmat! ...
15-08-2022
Ik hoefde niet lang na te denken toen Marjolein...
04-08-2022
Naast alle webinars, Masterclasses,...
11-07-2022
Afgelopen zondag was de boekpresentatie van het...
04-07-2022
De langste dag van het jaar, 21 juni, is voorbij...
27-06-2022
Onlangs gaf ik een workshop op het Onderzoek-...
13-06-2022
Oproep: Coach of psycholoog gezocht die samen onze...
10-05-2022
#phoneanxiety...
03-05-2022