Connection has lost...
Bent u werkgever? Bezoek The WE Company
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: 'Mag ik ook 'slapen' antwoorden?'


Geschreven door: Manou van Eerten

Het is ons tweede gesprek. Ik weet dat ze gaat emigreren naar Zuid-Afrika en op zoek is naar een baan die bij haar past. Haar vriend gaat daar werken als expat en zij gaat mee, maar wat wil zij gaan doen? Ze wil niet ‘echtgenoot van’ worden.

Niet zeuren, suck it up! Je kan het! verbijt de dertiger zich.


Ik val even uit mijn coachrol als ze me vertelt dat ze vorige week is getrouwd voor de burgerlijke stand. Alleen met familie. Het moest voor hun beider werk- en verblijfsvergunning. Maar trouwen is toch niet zomaar iets, dat vertel je nu pas? Nee, dat vond zij ook, maar het ging allemaal zo snel, de nieuwe baan, het ontslag nemen, haar huis opzeggen. Ze was er nog niet aan toe gekomen om dit te vertellen. Ik kijk haar met grote ogen aan. Het afscheidsfeest zal ook een bruiloftsfeest zijn, continueert ze. Ik laat een stilte vallen. Er ligt veel op haar bordje: emigreren, trouwen, voor het eerst samenwonen en dan ook nog coaching om een carrière switch te maken. En dat moet allemaal voordat je vertrekt? Vraag ik. Ja, zegt ze, Ik denk dan ‘Kom op, Sas, suck it up, niet zeuren. Nog één maandje.’

Hoezo alles tegelijk?


Dit overkomt veel dertigers: er ontstaat een illusie dat alles tegelijk in een leven gepropt moet worden. Een perfect leven waarin ‘alles’ zit. Bovendien zijn er dankzij internet en sociale media veel voorbeelden van mensen die mooier, slimmer, rijker of succesvoller zijn. Het vergelijken maakt de dertiger ongelukkig en daarom vraagt deze nog meer van zichzelf. Het streven naar perfectie en vergelijken met anderen lukt immers alleen met een flinke portie strengheid en prestatiezucht.

Een flinke portie strengheid en prestatiezucht zorgen voor teveel stress


Ik laat Saskia voor zichzelf opschrijven wat ze zojuist zei. Ze kijkt ernaar en schrikt. Zo op papier is het heel confronterend. Ze bekent: Ik zeg dit heel vaak tegen mezelf.. In onze gesprekken vallen meer van die zinnetjes. Er zit veel ‘moeten’ en ‘willen’ in. Als ze allemaal onder elkaar staan, vraagt ze: Ik snap wel dat dit me stress geeft, maar hoe krijg ik die gedachten uit mijn hoofd?

Zooo moehoe!!


Het is belangrijk om iemand verbinding te laten maken met zijn gevoel en lijf. Want simpelweg vertellen dat vergelijken je ongelukkig maakt, helpt niet. Dat weet Saskia zelf ook wel. Wat vind je zelf belangrijk om nog te doen? Vraag ik. Ik ben zooo moe, zegt ze, mag ik ook 'slapen' antwoorden? Ha! Daar is de verbinding met het lijf!
"Bij The ME Company helpen we 20- en 30ers met vragen over hun loopbaan en het dertigersdilemma. Samen met jou onderzoeken we hoe je keuzes kan leren maken die je ècht wilt. Heb je vragen over loopbaancoaching of het dertigersdilemma? Ik denk graag met je mee!"

Manou van Eerten

manou@mecompany.nu - 06 2474 6269

Onze coaches

Yep, we zitten ook op Instagram

Ben je liever Bert of Ernie?...
17-01-2022
Hoeveel weerstand heb jij ondertussen opgebouwd...
06-01-2022
Kom naar Haarlem en krijg een boek cadeau!⠀...
27-12-2021
Stuur dit bericht door in je netwerk of tag iemand...
24-12-2021
Gratis handout boordevol coachoefeningen ⠀...
21-12-2021
Decembermaand is actiemaand!⠀...
17-12-2021
Ik geloof in de kracht van netwerken. Dat betekent...
14-12-2021
Morgen om 09.30 uur gaan @duinevavan en ik live...
08-12-2021