Connection has lost...
Bent u werkgever? Bezoek The WE Company
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: 4 tips waardoor je goede voornemens wel slagen!


Geschreven door: Manou van Eerten

Wie heeft ze niet? Dromen, wensen of voornemens hoe je je leven anders wilt invullen. Het nieuwe jaar is altijd een moment waarop mensen elkaar daar graag op bevragen: ‘Zeg, heb jij nog goede voornemens?’ Een confronterende vraag die mijn coachklanten in eerste instantie wat vaag beantwoorden: Nee, ik doe daar niet aan of ja, ik wil al jaren meer sporten.

Maar zo kom je er niet! Je zult meer moeten doen dan zwelgen in mooie toekomstbeelden. Sterker nog, dromers zijn geen doeners, blijkt uit onderzoek van hoogleraar psychologie Oettingen (2014). Wat je nodig hebt is een juiste mix van dromerij en realisme.

1. Dit is mijn wens: concreet en haalbaar (Mijn wat?)


Creëer een moment van rust en stilte. Concentreer je op je toekomstwens door zo concreet mogelijk te bedenken wat je wilt. Een nieuwe baan voor de zomer is concreter en haalbaarder dan je voornemen om twee keer per week te solliciteren. Als je al maanden aanhikt tegen solliciteren, zal een jaarwisseling daar weinig verandering in brengen. Breek het op in subdoelen. Begin liever met laagdrempelige, oriënterende gesprekken met mensen uit je directe omgeving over hoe zij bijvoorbeeld een leuke baan vonden dan met spannende gesprekken met onbekenden.

2. Dit is mijn gedroomde uitkomst: fijne gevoelens die je droom versterken (Mijn waarom?)


Nu je je doel concreet hebt, mag je uitgebreid dromen. Denk na wat het je zal opleveren als je een nieuwe baan hebt. Hoe zal je zomer er dan uitzien? Wat zal het je in positieve zin opleveren? Ga echt even zitten voor de positieve gevoelens die je dat oplevert. Daar groeit je motivatie van. Bijvoorbeeld: meer intellectuele uitdaging in mijn werk.

3. Dit zijn mijn obstakels (Mijn waardoor?)


Dit is een moment van eerlijkheid. Het is immers niet de eerste keer dat je probeert om dit doel te halen. Haal je criticus tevoorschijn en denk na over eerdere situaties waardoor je niet deed wat je moest doen om je doel te behalen. Keek je liever een serie op Netflix dan je avond te pakken om je netwerk op Linked In te bekijken? Ging je liever sporten dan de tijd nemen om met iemand een kop koffie te drinken? Antwoorden kunnen zijn: ik was te moe om ’s avonds nog mijn laptop open te klappen of Facebook leidt me teveel af.

4. Dit is mijn plan!!


De actietrechter is een manier om stappen te concretiseren. Dat werkt als volgt. Je zet vijf einddata in de trechter. Je begint daarbij bovenaan, in het brede deel van de trechter. Daar zet je wat je over 5 jaar bereikt wil hebben. Bovenin de trechter giet je dan als het ware je droomscenario. Op basis van wat je over 5 jaar wilt bereiken ga je de rest van de trechter vullen. In het onderliggende deel zet je wat je over 5 maanden bereikt wilt hebben.
Daaronder schrijf je wat je over 5 weken, 5 dagen, en tot slot, over 5 minuten klaar wilt hebben.

Beantwoord bij elke tijdsdimensie de volgende vragen: Wat is klaar?
- Wanneer is het klaar? - Wat doe je dan anders?
"Bij The ME Company helpen we 20- en 30ers met vragen over hun loopbaan en het dertigersdilemma. Samen met jou onderzoeken we hoe je keuzes kan leren maken die je ècht wilt. Heb je vragen over loopbaancoaching of het dertigersdilemma? Ik denk graag met je mee!"

Manou van Eerten

manou@mecompany.nu - 06 2474 6269

Yep, we zitten ook op Instagram

De langste dag van het jaar, 21 juni, is voorbij...
27-06-2022
Onlangs gaf ik een workshop op het Onderzoek-...
13-06-2022
Oproep: Coach of psycholoog gezocht die samen onze...
10-05-2022
#phoneanxiety...
03-05-2022
Ik kende de zangeres Merol niet goed, maar een...
26-04-2022
Van de week coachte ik een team dat met elkaar...
12-04-2022
Het dieet van mijn katten is veranderd. Eén...
05-04-2022
Deze week mocht ik 2 dagen op locatie aan de slag....
24-03-2022