Connection has lost...
Bent u werkgever? Bezoek The WE Company
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Vind je niche, zeggen ze dan. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam?


Geschreven door: Manou van Eerten

Ik had een besluit genomen: ik was begin dertig, ik had mijn coachopleiding afgerond en ik wilde een carrièreswitch maken naar professioneel coachen. Dat was een heel proces geweest, noem het Mijn Dertigersdilemma. Dat heb je kunnen lezen in mijn vorige blog. Alleen, dan ben je er nog niet. Want wie ging ik dan coachen? “Vind je niche!”, verkondigde menig businesscoach of marketinggoeroe. Dat klonk als een goed idee! Maar wat is een niche? En hoe vind je die?

Nee, zij inspireren me niet


Als organisatieadviseur had ik vaak in bestuurskamers vertoefd. Ik had veel geluisterd naar bestuurders, directieleden en managers, maar was weinig geïnspireerd geraakt in die gesprekken. Die doelgroep raakte me weinig. Die dus maar niet.

Nee, en zij ook niet


Ik had veel inhoudelijke kennis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daar had ik een boek over geschreven en veel gemeenten geholpen met het schrijven van beleidsstukken en vormen van beleid. En hoewel het opkomen voor kwetsbare doelgroepen me aan het hart ging, vond ik de gemeentelijke processen zo stroperig. Gemeenten dus ook maar niet.

Het nut van eigenwijs zijn


Iedereen raadde het me trouwens wel aan. “Je hebt een heel goed netwerk in de Wmo! Je kennis van zelfsturende teams is goud waard!” En dan de ergste zin: “Dat zou toch zonde zijn (sommigen noemden het zelfs dom) om los te laten?” En of ze gelijk hadden of niet; ik was eigenwijs. Ik dacht namelijk aan een hele andere niche. Ik dacht vaak met weemoed aan mijn oud-studenten terug. Had ik genoeg lef om me op een totaal nieuwe doelgroep te richten, twijfelde ik?

De jeugd heeft de toekomst, wat zeg ik, mijn toekomst!


In mijn eerste baan als docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam had ik namelijk ENORM veel plezier beleefd aan de scriptiegesprekken met masterstudenten. Ik herinnerde me dat ik graag extra tijd voor ze uittrok om te bespreken wat ze na hun studie gingen doen. Eigenlijk waren dat mijn eerste loopbaancoachgesprekken geweest, realiseerde ik me achteraf. Jaaa! Jonge mensen, die zijn leuk! Die hebben hun hele toekomst nog voor zich! Dat is inspirerend!

De hulp van mijn goeroes


Inspirerend vanachter mijn bureau thuis, dat zeker. Maar in de buitenwereld vond ik het nog steeds doodeng. Maar ik moest verder. Ik ben toen gaan praten met mensen uit mijn netwerk die ik hoog had zitten. Noem ze goeroes. Ik stelde hen de vraag waar ik het antwoord het meest van vreesde: “Denkt u dat het me lukt me te profileren als zelfstandig coach voor dertigers?” Het antwoord: “Maar je bent nu toch al een coach?!”, trok me over de streep. Als zij het geloven, dan ga ik het vast ook zien, dacht ik.

Als je hart klopt…


Toen durfde ik verder te gaan. En weet je, hoe meer ik me erin verdiepte, hoe sneller mijn hart ging kloppen. Na elk stap kwam ik met een brede glimlach op mijn gezicht thuis. Dat motiveerde me om door te zetten en zelfs voor mijn grootste bezwaren een oplossing te zoeken. Zo begon ik er langzamerhand zelf ook in te geloven. Hoe dat voelde? Zalig!
"Bij The ME Company helpen we 20- en 30ers met vragen over hun loopbaan en het dertigersdilemma. Samen met jou onderzoeken we hoe je keuzes kan leren maken die je ècht wilt. Heb je vragen over loopbaancoaching of het dertigersdilemma? Ik denk graag met je mee!"

Manou van Eerten

manou@mecompany.nu - 06 2474 6269

Onze coaches

Yep, we zitten ook op Instagram

Ben je liever Bert of Ernie?...
17-01-2022
Hoeveel weerstand heb jij ondertussen opgebouwd...
06-01-2022
Kom naar Haarlem en krijg een boek cadeau!⠀...
27-12-2021
Stuur dit bericht door in je netwerk of tag iemand...
24-12-2021
Gratis handout boordevol coachoefeningen ⠀...
21-12-2021
Decembermaand is actiemaand!⠀...
17-12-2021
Ik geloof in de kracht van netwerken. Dat betekent...
14-12-2021
Morgen om 09.30 uur gaan @duinevavan en ik live...
08-12-2021