Connection has lost...
Wij maken gebruik van tracking cookies (Google Analytics, Facebook pixel). Dit doen we geanonimiseerd voor marketingdoeleinden en om de website beter te laten werken. Lees hier onze Privacy Verklaring.
Accepteren

In verband met het coronavirus vinden coachgesprekken plaats op 1.5M afstand.

NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Perfectionisme & floreren gaan lastig samen: op weg naar de perfecte imperfectie


Geschreven door: Pepijn Happel

Deel 1
Deze blog gaat over floreren, perfectionisme en de angst die daarbij komt kijken. Tijdens een anti-perfectionisme en pro-floreer cursus heb ik geleerd de uitknop van mijn eigen perfectionisme te vinden. Ik ga enkele inzichten delen die ik tijdens deze cursus heb opgedaan.

Met de paplepel ingegoten 
Het streven naar het allerbeste is menigeen met de paplepel ingegoten. Bewust, maar veelal ook onbewust. Kinderen die ontdekken dat ze hun ouders blij maken met goede prestaties, leggen – op zoek naar waardering – de lat telkens iets hoger. Sommigen gaan zo op in het perfectionisme, dat ze er krampachtig van worden. Op deze manier ondermijnt het perfectionisme het eigen floreren.
We hebben ze allemaal: diepgewortelde patronen en ingesleten gewoontes. Ik noem ze drakenkoppen. Deze drakenkoppen staan in de weg van het floreren. Ze bepalen of we mogelijkheden zien en zo ja, welke. Ze bepalen ook wat we níet zien. Drakenkoppen in onze persoonlijkheid zijn uiterst krachtig en hardnekkig.

Niet goed genoeg?
Ik heb mijzelf vaak verteld dat ik niet goed genoeg was, dat het altijd beter moest. Ik luisterde naar de bloedfanatieke saboteur in mezelf: er is altijd iemand mooier en beter dan ik. Echt nagenieten van mijn succes lukte me niet. Ik ging eerder op zoek naar een volgende prikkel, een uitdagende klus. Altijd bezig, de handen uit de mouwen steken en niets willen missen. Langs de zijlijn zei mijn moeder keer op keer: ‘Pepijn, goed is beter dan best.’ Ik wist het wel, maar ik voelde het niet. 

De angst om volledig tot bloei te komen 
“…Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness. That most frightens us.”

Volgens Marianne Williamson (auteur van onder meer Het schaduweffect: gebruik de kracht van je donkere kant meer) is onze diepste angst bovenmatig krachtig te zijn. In feite juist een prachtige angst, een angst waar ik hoop en vertrouwen uit put en die mij persoonlijk motiveert om verder tot bloei te komen.

Drie knelpunten rondom perfectionisme en floreren
Er bestaan enkele knelpunten rond perfectionisme, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse perfectionisme-experts Hewit & Flett (2015). Veel mensen denken dat ze, als ze perfect kunnen zijn, gerespecteerd worden door diegenen die er voor hen toe doen. Dit is niet altijd waar. Ook zet perfectie vaak druk op de keter: ‘Perfect gedaan? Bewijs maar eens dat het geen toeval was!’  Daarnaast zal het bereiken van perfectie de twijfels in je leven niet wegnemen. De experts concluderen dan ook dat het managen van perfectionisme meer oplevert dan proberen het perfectionisme te elimineren. Perfectionisme is vaak diepgeworteld en lastig van af te komen. Het leren van perfectionisme lijkt daarom een redelijker doel.

"Mijn levensmotto is mensen en organisaties helpen te floreren. Misschien mag ik jou wel helpen bij het ontdekken van jouw unieke floreren, want een leven op je best is zoveel rijker."