Connection has lost...
Wij maken gebruik van tracking cookies (Google Analytics, Facebook pixel). Dit doen we geanonimiseerd voor marketingdoeleinden en om de website beter te laten werken. Lees hier onze Privacy Verklaring.
Accepteren

In verband met het coronavirus vinden coachgesprekken plaats op 1.5M afstand.

NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Perfectionisme & floreren gaan lastig samen: de praktijk


Geschreven door: Pepijn Happel

Deel 2

Twee weken geleden heb je kunnen lezen over de relatie tussen perfectionisme en floreren. Een moeizaam huwelijk, maar wel een met potentie. Vandaag volgt de praktijk: het relaas van een spontane floreersessie in Antwerpen, met als kers op de appelmoes/slagroom op de taart negen mooie inzichten en de lancering van Floration Channel.

Nog even over floreren...
Mijn vorige blog ging over floreren en perfectionisme. Voor we verder gaan nog even kort: wat houdt floreren nou eigenlijk precies in? Wie floreert, ervaart plezier in het dagelijks leven, ontplooit betekenisvolle activiteiten, onderhoudt zinvolle relaties en voelt zich deel van een groter geheel. Floreren blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van organisatiesucces.

Een floreersessie met enorme impact
Ik liep al even met het idee een YouTube kanaal te beginnen: Floration Channel. Perfectionistisch als ik ben, bleek een filmpje maken een uitdaging.. Elk jaar ga ik met een van mijn beste vrienden een weekendje weg. Dit keer vroeg ik hem mij te interviewen over Floration. Authentieker kun je mij niet krijgen, dacht ik. We dronken wat, hadden het gezellig, lachten veel en hoppa: de takes staan er zo op. Dat was mijn idee. Maar zo ging het niet helemaal, of zelfs helemaal niet.
Van de honderd imperfecte perfecte of perfecte imperfecte takes die we dat weekend hebben opgenomen heb ik een compilatie gemaakt. De bloopers deel ik graag, en daarmee is Floration Channel officieel geboren.

Mooie inzichten uit de gave floreer filmsessie
De floreer filmsessie in Antwerpen heeft mij negen inzichten opgeleverd. Van toepassing op mijzelf, maar misschien ook op jou:

I.            Pure perfectie nastreven is oersaai. Schoonheid zit juist in de imperfecte dingen 
II.           Vergevingsgezind zijn naar mijzelf en met een knipoog naar mijn prestaties kijken, blijkt een goed                               medicijn tegen overmatig perfectionisme en een motor voor floreren
III.          Lachen & humor zijn dopamine en kunnen prachtige imperfecte videobeelden opleveren 
IV.           Vriendschap is cruciaal om te kunnen floreren 
V.            Goed is beter dan best. Perfectionisme is echt niet perfect (die gedachte geeft rust en brengt een glimlach                   op mijn gezicht).
VI.          Niemand verwacht dat ik perfect ben. Dat is mijn eigen drakenkop
VII.         Het heeft geen zin me met anderen te vergelijken; mijn geest vindt altijd wel iemand die beter, slimmer, rijker of wijzer is dan ik 
VIII.        Elk resultaat is een goed resultaat: ik groei en leer ervan 
IX.           Ik geef mijzelf complimenten en sta stil bij successen – I practice what I preach 

 Overigens staan niet alleen de bloopers op YouTube's Floration Channel.
Je vindt er onder andere ook filmpjes over wat floreren precies is en over de argumenten voor organisaties om te investeren in meer floreren. En er zijn nog meer filmpjes in de maak.

"Mijn levensmotto is mensen en organisaties helpen te floreren. Misschien mag ik jou wel helpen bij het ontdekken van jouw unieke floreren, want een leven op je best is zoveel rijker."