Connection has lost...
Wij maken gebruik van tracking cookies (Google Analytics, Facebook pixel). Dit doen we geanonimiseerd voor marketingdoeleinden en om de website beter te laten werken. Lees hier onze Privacy Verklaring.
Accepteren
NL / EN
Coaching voor 20- en 30ers

Blog: Hoe je blik kan verbreden als je archetypen gaat gebruiken voor je talenten


Alle verandering begint bij je eigen voorstellingsvermogen. Alles wat jij je kunt voorstellen kan ook werkelijkheid worden. De mogelijkheden zijn dan onbegrensd. Daarom is het zo belangrijk om je verbeeldingskracht aan te wakkeren, te mijmeren en te dromen. Stel je eens voor wat dat doet met jouw mindset, en met de perspectieven die jij gaat zien. Je mogelijkheden worden dan onbeperkt. Hoe gaaf is dat!

Zo is dat ook met jouw talenten. Hoe meer beeld en gevoel jij krijgt bij je talenten, hoe meer ze voor je gaan leven en hoe meer jij hun potentie ervaart. Dat brengt zelfvertrouwen, moed en kracht.

Wat zijn archetypen?


Daarom werk ik graag met talenten als archetypen. Maar wat zijn nu archetypen? Archetypen zijn karakters van figuren die we allemaal in ons dragen, met hun eigen typerende sterkten en zwaktes. We herkennen ze omdat wij in ons onbewuste veel meer weten dan we zelf door hebben. Met archetypen ontsluit je die kennis en komt je verbeeldingskracht op gang. Archetypen zijn bekend geworden door de psycholoog Carl Jung.

2 Concrete voorbeelden


Bij mij is er veel veranderd sinds ik mijn eigen archetypen heb ontdekt, en zo geldt dat ook voor de mensen die bij de ME Company Den Haag/Leiden voor loopbaan coaching komen. Ik zal je twee voorbeelden geven, één van mezelf en één van mijn klanten:

1. Mijn favoriete archetype is de zigeunerin. Zij staat voor een vrije, ongebonden en reizende vrouw. Zij vertegenwoordigt voor mij de waarden vrijheid en eigenheid. Dat is voor mij ook de kern van wat ik wil betekenen voor anderen. Vrijdenken en vrij worden om te durven zijn wie je bent en daarvoor te gaan staan, hoe afwijkend dat misschien ook is van de omgeving waarin je leeft. Een zigeunerin past ook niet overal in of bij. Dat hoeft (gelukkig) ook niet. En daarbij: door de zigeunerin in mezelf te herkennen ben ik begonnen met het organiseren van coachreizen naar Marokko. Dat had ik voor geen goud willen missen.

2. Robin, één van mijn klanten kwam met leiderschapsambities voor loopbaancoaching. Maar ja, was hij daar wel geschikt voor en wat voor type leider zou hij dan zijn? Nu heb je verschillende archetypen als leiders, zoals de herder, de stuurman en de veldheer. Al zoekend kwam hij tot de conclusie dat hij vooral een stuurman is. Veldheer zou teveel strateeg zijn op afstand van professionals en een herder teveel erop gericht om de kudde bij elkaar te houden en de zorg voor iedereen. Hij herkende zichzelf het meest in de stuurman: hij vindt het belangrijk om koers te houden en te zorgen dat je samen je doel bereikt. Hij houdt van organiseren en op een goede manier een team en de werkzaamheden te managen.

Hoe Robin toch voor een managementfunctie durfde te kiezen


Robin werd blij van de leiderschapskwaliteiten die hij door de stuurman bij zichzelf herkende. Daardoor viel het voor hem op zijn plek. Het was helder geworden dat hij inderdaad een managementfunctie wilde. Niet met de focus op visie, missie en strategie, maar op stuurmanskunst. Op het goed runnen van een afdeling zodat de dingen goed gebeuren en je met elkaar koers houdt.

Onze coaches

Yep, we zitten ook op Instagram

Manou ging afgelopen woensdag in gesprek met...
18-09-2020
Het zelfstandig ondernemerschap is nieuw voor mij....
17-09-2020
Als je wil gaan ondernemen, is je netwerk inzetten...
14-09-2020
Ik ben altijd al iemand geweest die baantjes...
10-09-2020
“Mijn manier van begeleiden zou ik...
08-09-2020
Als je wil onderzoeken of ondernemen de volgende...
07-09-2020
Supercool! Ik ben door naar de volgende ronde!...
03-09-2020
Vorig jaar werd ik verleid voor een hele leuke...
03-09-2020